
Purchasing Services 
Post Office Box 2570 

Waco, Texas 76702-2570 
254 / 750-6604 

Fax: 254 / 750-8063 
CITY OF WACO www.waco-texas.com 

Date: 
RFB No: 
Commodity: 

December 22, 2022 
2022-097  
Architectural Wall 

Closing Time: 2:00 P.M., December 27, 2022 

Opening Time: 2:01 A.M., December 27, 2022 

Bid Opening Location: 1415 N. 4th St. Waco, Texas (Via Zoom Video & Dial-in) 

Addendum No:4 
The above-mentioned bid invitation has been changed in the following manner. Sign and 
return addendum to the Purchasing Office by the closing time and date with your RFB 
response. Returning this page signed by your authorized agent will serve to acknowledge 
this change. All other requirements of the invitation remain unchanged. If you have any 
questions, please call or stop by the Purchasing Office at the above address. 

THE FOLLOWING IS BEING ISSUED AS ADDENDUM NO. 4 

PLEASE REVIEW THE FOLLOWING PAGES 

 SUBMITTED CONTRACTOR QUESTIONS, ANSWERS FROM
DEPARTMENT REPRESENTATIVES

Firm: 

Address 

Signature of Person 
Authorized to Sign Bid: 

Signor's Name and Title 
(print or type): 

Date: Telephone: Fax:



Purchasing Services 

CITY OF WACO 

Answers to Submitted Questions: 

1. Can we mark the trees to be removed separately from the ones that will be trimmed, and then
separately from the ones that will be left alone?

A. Yes, trees to be removed may be marked. Trees that require trimming may be marked separately
from one’s to be left alone but not with a permanent marker.

2. Does removal of fallen/dead trees and logs fall back on contractor?
A. Yes. As provided in Section 10.1.5 through 10.1.10 on Sheet S0.06, Contractor must haul and

unload wood waste to designated stockpile location shown on Sheet S0.04.

3. Can the contractor use the buffer zone between wall and Cemetery fence to work?
A. The buffer zone may be used for performing clean-up operations by means of low-ground

pressure equipment (bobcat) only and not for use of heavy equipment. Absolutely no excavation
or ground disturbance is permitted within the buffer zone. Prior to use of equipment, Contractor
shall consult with City and Design Engineer for approval.  

4. Will the entire tree need to be removed or can they be cut flush to the ground?
A. Per note #2 on Sheet L0.01, Contractor is to grind stumps to 12” depth.

5. Can the city use stakes to mark out the exact location of the property boundaries, the wall, and
any buffers or easements?

A. Contractor is to perform their own layout of work and survey, consistent with scope of services
provided in Section 10.1.2 on Sheet S0.06. Additionally, the bid form has been revised to include
“layout of work and survey” as item 2.

6. Construction access road. Where will they enter/exit and will there be an actual road (gravel base)
to get their equipment in and out?

A. Construction entrance/exit is shown on Sheet S0.06. Contractor is to prepare a temporary finished
road, if deemed necessary, to get their equipment in and out.

7. Permit requirements (requested more detail from contractor)
A. Question unclear; however, note that a building or construction permit is not required for the

wall.



Purchasing Services 

CITY OF WACO 

Answers to Submitted Questions: 

9. Is the access at the abandoned railroad an all-weather entrance?  If inaccessible, will timeline be
extended?

A. See response to question 6. Timeline will not be extended in case the road needs to be temporarily
constructed.

10. In regards to leaving the site in as-good or better condition, are there requirements related to re-
seeding or watering that will be required after project completion?

A. Requirements for seed, sod, fertilizer, and vegetation watering (areas disturbed during
construction) are include in Section 10.1.11 on Sheet S0.06.

11. Please confirm that tree removal includes stump.
A. See response to question 4.

12. Can the 25’ buffer zone be used by equipment?
A. See response to question 3.

13. Are property boundaries and/or wall location marked.  Will any survey work be required by the
contractor?

A. See response to question 5.

14. Will contractor be required to remove any pre-existing dead wood along the wall that is not part
of the tree removal or trimming?

A. Contractor is required to remove any pre-existing dead wood along the wall, as needed, to be able
to perform work on the wall. This material may be temporarily stockpiled, away from the main
working area, prior to hauling it to the permanent stockpile location shown on Sheet S0.04 with
the rest of the wood waste generated from removal and/or pruning of existing trees. Exact location
of the temporary stockpile area will be discussed at the pre-construction meeting with the selected
Contractor.

8. Are there testing requirements for concrete to fill columns?  We typically use a sack mix.
A. Yes, testing requirements are provided in Section 033000: Concrete on Sheet S0.02. If sack mix

is submitted for approval, and it meets project specifications, Engineer will request an initial test
of a field sample based on the submitted mix and typical preparation techniques for record
keeping purposes.



Purchasing Services 
 

CITY OF WACO 
 
 
Answers to Submitted Questions: 
 

15. Is cut near flush to the ground, so as to allow wall installation, adequate for tree removal? 
A. See response to question 4. 

 
16. Are there plans to put in an all-weather road from the entrance to the job site and along the fence 

line.  Should this be added to bid? And if so, can these improvements be left in place as-is at the 
end of the project? 

A. See response to question 6. 
 

17. Is a geotechnical report available? 
A. Geotechnical report will be provided to the Contractor selected for the project.  

 
18. How do weather-related non-work days affect project duration of 63 days? 
A. Weather related delays will not be counted towards the project duration of 63 days. 

 
19. Will cold joints be allowed in the drill shafts? 
A. Any joints would need to be placed so as to maintain ACI development length (#5 = 36”, #5 = 

43”) of any vertical reinforcing or dowels, both above and below the joint.  The top surface of 
the pier would also need to be clean and free of any sluff off before the second pour. 
 

20. Are the piers to be bid uncased?  May be a good idea to have a casing add? 
A. Based on groundwater levels measured at the site for the last 3 years, groundwater is not 

anticipated to be encountered at design depths of piers. As such, casings will be addressed on a 
case-by-case basis with the selected Contractor, as needed.  
 

21. Should borehole pricing plan on encountering ground water, or priced as an add-on if water is 
encountered? 

22. See response to question 20.     
 

23. Can foundations be value-engineered? 
A. The piers need to be bid as shown on the plan. Value-engineering will be discussed with the 

selected Contractor.  
 

24. Will any ruts or disturbances caused by accessing the site need to be repaired? 
A. See response to question 10. 

 
 
 


